brandweer_6.png

Vrouw overlijdt bij woningbrand in Overijse

zon 16 sep 2018

In Overijse is bij een woningbrand zaterdagnacht een vrouw omgekomen. Het duurde bijna een kwartier voor de brandweer kon uitrukken. Dat komt omdat er in de kazerne van Overijse niet genoeg personeel is.

 

Het slachtoffer is een alleenstaande vrouw van 87 jaar die vermoedelijk door verstikking in haar slaap om het leven kwam. De vrouw was reeds overleden bij aankomst van de brandweer. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. “Er was alleszins geen sprake van het gebruik van brandversnellers of van een kortsluiting. De wetsdokter zal nog een autopsie uitvoeren op het lichaam,” aldus Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde.

Naar aanleiding van de dodelijke brand kaart burgemeester van Overijse Inge Lenseclaes het tekort aan manschappen aan in de kazerne van haar gemeente. Volgens een nieuwe federale wet moeten er minstens zes brandweermannen aan boord zijn van een brandweerwagen om te mogen uitrukken. Gezien dat aantal in de kazerne van Overijse nooit permanent aanwezig is, moeten er mensen van wacht worden opgeroepen. En dat duurt even. Met als resultaat dat het zaterdagnacht 14 minuten duurde voor de brandweer kon uitrukken naar de Koninginnelaan. "Ik heb het tekort aan personeel aangekaart binnen onze zone Vlaams-Brabant Oost, want we behoren tot een zone met 32 gemeenten. Het is de raad die bijkomend personeel moet aanwerven. We hebben dat deels kunnen bekomen, in die zin dat er voor Overijse 8 nieuwe brandweermannen zijn aangeworven, maar dat is nog altijd onvoldoende."