Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wereldgezondheidsorganisatie: "Windturbines mogelijk schadelijk voor gezondheid"

Wereldgezondheidsorganisatie: "Windturbines mogelijk schadelijk voor gezondheid"

Te veel omgevingsgeluid kan leiden tot chronische stress, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Enkele jaren geleden klaagden bewoners van wijk Witte Roos in Sint-Pieters-Leeuw over de geluidshinder van de windturbines. In overleg met het gemeentebestuur en de eigenaars van de molens raakte het probleem opgelost.

Eoly, het groene energiebedrijf van Colruyt en Ecopower, bouwde in 2015 drie extra windmolens langs het kanaal Brussel-Charleroi in Sint-Pieters-Leeuw. De nieuwe turbines stuitten op heel wat protest van de bewoners van de nabijgelegen wijk Witte Roos.

"De geluidshinder was in het begin verschrikkelijk erg. Die windmolens draaiden heel hard. De weersomstandigheden waren dikwijls van die aard dat het geluid nog werd verstevigd. De slagschaduw was zo erg dat mensen de rolluiken moesten neerlaten of gordijnen dichtdoen. Wie dat niet deed, leek het alsof er 's nachts voortdurend licht aan en uit werd gedaan," zegt Guy Lories van het wijkcomité Witte Roos.

Het zijn voor dat soort zaken dat de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt. De buurt kon niet verhinderen dat de windturbines er kwamen, maar verenigde zich wel in een actiecomité en trok richting gemeentebestuur en Colruyt. Die dialoog heeft veel van die problemen kunnen voorkomen.

"Die windturbines zijn computergestuurd, je kan zij dus bij wijze van spreke afstellen. In Sint-Pieters-Leeuw worden ze zo gedraaid opdat de buurt zo weinig mogelijk slagschaduw heeft. Daarnaast staan er haaientanden op de wieken van de turbines die het korst bij de wijk liggen. Daardoor is er toch een tien procent minder geluid," besluit Lories.