piemonte.jpg

WIJNreis Piemonte: Dag 2

maa 30 sep 2019

Een drukke tweede dag voor onze kijkers tijdens de WIJNreis in Piemonte. Vandaag stond voor het gezelschap het eerste wijndomein op het menu. En ook chocolade van Ferrero.

Het gezelschap trok vandaag richting Treiso. Dat is een dorpje in de Langhe, een heuvelachtige landstreek dat sinds 2014 tot het UNESCO-werelderfgoed behoort. "We hebben ons eerste wijndomein bezocht. Bij de familie Lodali proefden we verschillende wijnen, waaronder de koning van alle wijnen: de Barolo op basis van de Nebbiolodruif", legt Dirk De Mesmaeker uit.

Van het ene familiebedrijf in Treiso ging het nadien naar een iets groter familiebedrijf in Alba. Ferrero ken je ongetwijfeld van Kinder Bueno, Ferrero Rocher, Mon Chéri en Nutella. "Het is de derde grootste wereldspeler op het vlak van chocolade. Het bedrijf is diep verankerd in de streek van Piemonte, maar heeft ook 29 fabrieken over de hele wereld waar samen 40.000 mensen werken", zegt De Mesmaeker.

Later vandaag trekken zo'n 40 kijkers naar La Regale in Sinio. Het bedrijf produceert hazelnoten. "Ze maken alles - van olie tot choco - op basis van hazelnoten. De noten zijn naast druiven de belangrijkste kweek van de streek", besluit De Mesmaeker. De hazelnoten van Piemonte behoren volgens heel wat kenners tot de beste van de hele wereld.