c_plantentuin_meise_1.jpg

Plantentuin zoekt mensen met een boontje voor bonen

maa 20 feb 2023

Plantentuin Meise is op zoek naar mensen die bonen willen planten in hun moestuin of zelfs in een pot op een balkon of terras. De oproep past binnen het Europees burgerwetenschapsproject Increase, waarbij burgers bonen kweken in verschillende bodem- en klimaatomstandigheden in Europa.

Bonen en peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, vezels, ijzer en mineralen, en zijn dus heel gezond. Als we over bonen praten, bedoelen we meestal één soort, de gewone boon of de phaseolus vulgaris die oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika komt. De witte bonen, zwarte bonen, nierbonen, prinsessenbonen en snijbonen zijn allemaal verschillende variëteiten binnen die bonensoort. Met de hulp van vrijwilligers kan de groei van deze bonen nu op grote schaal vergeleken worden.

Plantentuin Meise bewaart zelf ook een grote collectie van meer dan 100 wilde bonensoorten in de zadenbank. Daarom zet de botanische tuin graag de schouders onder het Europees project. Al meer dan 4.600 Europeanen registreerden zich om bonen te kweken. Er worden nu ook 200 Belgen gezocht die willen deelnemen.

Je registreert je makkelijk via de Increase app en krijgt een setje van vijf bonenrassen toegestuurd. Tijdens het groeiproces van de bonen maak je foto's en volg je alles op volgens de instructies in de app. Meer informatie over Increase vind je hier.

Foto: Plantentuin Meise