dierenleed_hitte.jpg
© dierenleed_hitte.jpg

VOC Malderen ving vorig jaar 4.700 dieren op: “Egels blijven het moeilijk hebben”

vrij 9 feb

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen heeft vorig jaar bijna 4.700 dieren opgevangen en verzorgd. Dat zijn er zo’n 400 minder dan in 2022. “De jaarlijkse stijging sinds corona lijkt de stoppen. Of dat effectief zo is, zal dit jaar moeten blijken”, klinkt het bij het opvangcentrum.

Ondanks dat het opvangcentrum minder dieren opnam, waren de vrijwilligers van het centrum meer dan druk bezig met de verzorging van al deze dieren. De egel, houtduif, kauw, Turkse tortel en huismus zijn de vijf meest verzorgde dieren. “Na het bijna halveren van het aantal opgevangen egels hadden we gehoopt op een positieve trend. Echter, dit jaar zien we opnieuw een stijging, waarbij de binnengekomen egels vaak verzwakt en ziek zijn, met wonden en abcessen op en rond het hoofd, gecombineerd met gezwollen pootjes. De egelziekte lijkt dus aan te houden bij deze diersoort”, zegt Peter Mievis, dierenarts van het opvangcentrum.

Verder staan ook roofvogels, vossen, uilen, bevers en zelfs ringslangen op de lijst van opgevangen dieren. De dieren komen uit meer dan 200 gemeenten in onder andere Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. “Opmerkelijk is dat de jaarlijkse stijging van het aantal op te vangen dieren voor en tijdens de coronajaren langzaam lijkt te zijn gestopt. Of dit een tijdelijk fenomeen is, zal pas dit jaar duidelijk worden”, klinkt het.