Brandweerzone West vreest voor personeelstekort

woe 16 sep 2015

De brandweerzones hebben het bijzonder moeilijk om nieuw personeel aan te werven. Dat komt omdat de brandweerscholen voorlopig geen geschiktheidsattesten kunnen uitreiken. Daardoor dreigt in de brandweerzone West in onze regio een tekort aan brandweermannen.

Met de invoering van het nieuwe brandweerstatuut begin dit jaar kunnen nieuwe aanwervingen in de brandweerzones pas gebeuren nadat de kandidaten een geschiktheidsattest op zak hebben. Zo'n federaal geschiktheidsattest is een soort van keurmerk dat bewijst dat je geschikt bent om brandweerman of -vrouw te worden.

Maar de brandweerscholen zijn nog steeds bezig met het afnemen van de proeven voor zo’n geschiktheidstest. En dat heeft gevolgen voor de werking van de brandweerzones. “Voor de zone West betekent het dat vrijwilligers aanwerven voorlopig onmogelijk is, omdat het geschiktheidsattest er niet is. En wat het beroepspersoneel betreft, proberen we te putten uit de werfreserves van de vroegere gemeenten”, zegt Bert Heylen, zonecommandant van de zone Vlaams-Brabant West.

De zone West telt momenteel zo'n 300 beroepsbrandweermannen, 300 vrijwilligers en 20 administratieve krachten. Maar er zouden zo’n 20 vrijwilligers moeten bijkomen. En daar wringt net het schoentje. “We beredderen ons momenteel. We zullen nog altijd uitrukken maar het kan soms wel iets langer duren voor we alle juiste middelen ter plekke krijgen”, aldus Heylen. 

De brandweerscholen zullen vanaf november de eerste geschiktheidsattesten kunnen afleveren. Pas daarna kunnen in de zone West de nodige aanwervingen gebeuren. (Lees ook: ‘Pivo Asse organiseert voortaan selectie kandidaat-brandweerlui’)