Merchtem en Meise krijgen meer dan 15.000 extra bomen

zat 24 feb

De komende dagen en weken worden in Merchtem en Meise meer dan 15.000 bomen geplant. In Merchtem gaat het om de aanplanting van een nieuw speelbos van zo’n 6 hectare tussen Terlinden en Langevelde. In Meise planten vrijwilligers van Natuurpunt 2.000 bomen aan in het nieuw natuurgebied in Oppem.

De gemeente Merchtem gaat, samen met Bosgroep Vlaams-Brabant, de Bûûmplanters, het Regionaal Landschap Brabantse Kouters, met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant, een nieuw speelbos van zo’n zes hectare aanplanten.

Van 25 februari tot 5 maart vindt er zo één van de grootste boomplantacties in Vlaams-Brabant van dit jaar plaats. Liefst 13.550 boompjes gaan de grond in. Zo’n 50 vrijwilligers geven komende dagen alvast het goede voorbeeld. Het nieuwe speelbos krijgt een grote speelzone met speelelementen, een technische mountainbikeroute en een vlonderpad van zo’n 150 meter lang.

In Meise planten vrijwilligers van Natuurpunt Meise dan weer een nieuw bos van zo’n hectare aan langs de Lange Moorselstraat in Oppem. “Meer dan 2.000 bomen moeten de grond in”, meldt Natuurpunt in een nieuwsbrief. “We planten eiken, beuken, boskersen, hagebeuken, hazelaars, iepen... maar ook honderden besdragende struiken.”

“Het gaat om meidoorns, sleedoorns, rozen en lijsterbessen, die de nodige vitaminen gaan leveren voor insecten, vogels en zoogdieren. Het bos gaat ook zorgen voor meer zuurstof, schaduw, minder bodemerosie en extra opslag van CO2. Eerder deze maand zijn in Plantentuin Meise ook al 2.500 bomen en struiken aangeplant in het stuk natte natuur aan de meanderende Amelvonnesbeek.