nmbs_vertragingen.jpg

Mogelijk staking op 9 oktober bij het spoor

din 15 sep 2015

Vrijdag 9 oktober rijden er mogelijk geen treinen in ons land. De bonden willen protesteren tegen de toekomstplannen van bevoegd minister Galant. 

Maandag zaten de vakbonden van de NMBS samen om het plan-Galant te evalueren. Dat voorziet dat het spoor in de toekomst minder middelen krijgt maar het moet wel een betere dienstverlening afleveren. Volgens de socialistische en christelijke vakbond heeft het plan desastreuze gevolgen voor het personeel en de reizigers.

Bij de socialistische overheidsvakbond ACOD is de actiebereidheid zeer groot. Als ze geen gehoor krijgen wil de Franstalige vleugel de druk opvoeren met nog eens 3 regionale stakingen en een algemene 48-urenstaking. Maar daarover zijn nog geen knopen doorgehakt. Het ACOD wil eerst de christelijke vakbond de tijd geven om de achterban te consulteren. Het ACV plant daarom eerstdaags vergaderingen met het personeel. Pas daarna zal er over acties beslist worden.

Wat wel vaststaat is dat er actie zal gevoerd worden op 24 september bij het goederenvervoer. Met een 24-uren staking willen de bonden garanties afdwingen voor de machinisten en spoorbeambten die overtappen naar het goederenbedrijf B-Logistics. Maar deze actie zal geen hinder veroorzaken voor het reizigersvervoer.