vlaams-brabant.jpg

2,5 miljoen euro extra voor welzijnsinvesteringen in Vlaams-Brabant

zon 7 aug 2016

Er komt een rollend fonds voor welzijnsinvesteringen in Vlaams-Brabant met 2,5 miljoen euro Vlaams geld. “En dat is nodig om de historische achterstand op het vlak van welzijn in onze regio weg te werken”, zeggen Vlaamse volksvertegenwoordigers Peter Persyn en Lorin Parys (N-VA).

Onze provincie hinkt al jaren achterop inzake welzijnsvoorzieningen. Dat becijferde Lorin Parys. "In 2015 werd er in de Vlaamse Rand bijvoorbeeld slechts € 7,40 per burger uitgegeven aan het Algemeen Welzijnswerk, dat is bijna 5 euro minder dan het Vlaamse gemiddelde. En ook als het gaat om plaats voor kwetsbare kinderen die hulp nodig hebben, heeft Vlaams-Brabant minder dan 6 plaatsen per 10.000 inwoners, terwijl de andere provincies 10 plaatsen of meer hebben”, aldus Parys.

Die kloof wil de Vlaamse overheid nu dichten. “Minister Ben Weyts heeft ons nu laten weten dat de beslissing genomen is om Vlabzorginvest op te richten,” zegt Peter Persyn. “Concreet betekent het dat het autonome provinciebedrijf Vlabinvest – dat voor betaalbare woningen zorgt in de Vlaamse Rand – een apart rollend fonds krijgt dat investeringen in welzijnsvoorzieningen moet mogelijk maken. Op die manier kunnen we onze achterstand beginnen in te halen.” Een rollend fonds voorziet in voordelige leningen die op termijn worden terugbetaald en waarmee dus opnieuw investeringen in infrastructuur kunnen worden verwezenlijkt. Dat maakt dus ook dat de Vlaamse overheid een uitzondering maakt voor Vlaams-Brabant want de provincies zullen in principe geen rol meer hebben op het vlak van welzijn.De bedoeling is dat tegen 1 januari 2018 het rollend fonds operationeel is.