Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

29 gemeenten doven openbare verlichting binnenkort uurtje later

29 gemeenten doven openbare verlichting binnenkort uurtje later

Vanaf 9 oktober blijft de openbare verlichting in 29 gemeenten in onze regio langer branden. Dat melden de lokale besturen via Toekomstforum, het samenwerkingsverband van de gemeenten in Halle-Vilvoorde. De lichten gaan dan pas om middernacht uit in plaats van om 23 uur. Er is dan ook de mogelijkheid om de straatverlichting in de nacht van zondag op maandag te laten branden.

De lokale besturen gaan samen met Fluvius de afspraken rond energieloze nachten verfijnen, maar komen ook tegemoet aan de feedback van hun inwoners. Vandaar het latere uur om de lichten te doven. Daardoor wordt de openbare verlichting vanaf 9 oktober 20 uur per week gedoofd. Nu is dat nog 30 uur. Dat komt neer op 75 procent van de tijd brandende straatverlichting en 25 procent gedoofde lichten.

Uit een rondvraag bij 23 politiezones in Vlaams-Brabant blijkt ook dat het doven van de lichten geen impact heeft op het aantal inbraken en verkeersongevallen, zegt Toekomstforum.

De regeling wordt door Fluvius uitgerold in deze steden en gemeenten in Halle-Vilvoorde: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Herne, Halle, Kampenhout, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Wemmel en Zaventem.