Groen Pajottegem pleit voor meer open zwemwater, maar gemeente is duidelijk: “Andere prioriteiten nu”

Over heel België en Europa verzamelen mensen zich aan beken, rivieren of poelen voor een verfrissende duik tijdens de Big Jump. Dat doen ze om aandacht te vragen voor betere waterkwaliteit van rivieren en beken. Ook Groen Pajottegem doet mee, ze vragen om meer toegankelijk water. “Het idee leeft en dat begrijp ik, maar de gemeente heeft andere prioriteiten”, klinkt het bij burgemeester Kris Poelaert.

Groen Pajottegem pleit al een tijdje voor meer toegankelijk zwemwater in de gemeente. Zo riep het gemeentebestuur al op om een haalbaarheidsstudie te doen. “Dat hoeft allemaal niet veel geld te kosten. Het kunnen beperkte investeringen zijn, hoeven geen grote uitbatingen of infrastructuur te zijn. Dat kunnen bestaande poelen zijn, beken, vijvers die hersteld worden. Maar waarom niet ook een aantal zwemvijvers aanleggen met natuurlijke zuivering”, zegt Alwin Loeckx van Groen Pajottegem. “Dat kan in overleg met Outdoor Swimming Belgium, inwoners en verenigingen.”

Als duwtje in de rug had de partij het hele college uitgenodigd voor de poel-party, maar alleen burgemeester Kris Poelaert kwam opdagen. “Ik vind de boodschap van Groen dat ik ertegen ben, best wat stigmatiserend. Daarom ben ik op de uitnodiging ingegaan”, zegt Poelaert. “De Mark is op dit moment zo goed als uitgesloten, de waterkwaliteit is er ronduit slecht. Vorige week nog kwam iemand uit de Mark, die de dag erna huidirritaties kreeg. Andere locaties vragen een realistische kijk. Want wat moet toezicht en onderhoud? Is er aanleg van infrastructuur nodig? En vooral: is de waterkwaliteit voldoende.”

"Meer publieke ruimte om af te koelen in de zomer klinkt aantrekkelijk. Maar laat ons ook eerlijk zijn: de realiteit is helaas minder fris. Zo is de waterkwaliteit van de Mark ronduit slecht."

- Kris Poelaert, burgemeester Pajottegem

Bovendien zegt burgemeester Poelaert dat de fusiegemeente vandaag andere prioriteiten heeft. “Er zijn heel wat wegeniswerken die een deel van het budget opslorpen, dan hebben we ook nog andere ondersteuningen zoals het verenigingsleven en het werken aan de dorpen. Meer publieke ruimte om af te koelen in de zomer klinkt aantrekkelijk. Maar laat ons tegelijk ook eerlijk zijn: de realiteit vandaag is helaas minder fris. Waarom werkt Groen dit project niet verder uit en komen ze met voorstellen die misschien wel haalbaar zijn?”, is de boodschap van Poelaert duidelijk.

Maar volgens Groen Pajottegem vraagt toegankelijk open zwemwater geen grote investeringen. “Ik denk niet dat het relatief gezien veel geld kost”, zegt Loeckx. “Het is het graven, de mogelijkheid bieden en daarna af en toe eens controleren dat er minimale kwaliteit en veiligheid zit. Maar het is eigenlijk Vlaanderen die zelf aan de gemeente vraagt om meer initiatieven te nemen. Er zijn genoeg adviesraden of ondersteunende verenigingen die daarbij kunnen helpen.”