Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Aartsbisschop Léonard verlaat binnenkort wellicht België

Aartsbisschop Léonard verlaat binnenkort wellicht België

Paus Franciscus heeft het ontslag van aartsbisschop Léonard aanvaard. Dat heeft Léonard bevestigd tijdens een bezoek aan een school in Dilbeek. En de aartsbisschop heeft te kennen gegeven dat hij ons land wellicht zal verlaten. 

Volgens het kerkelijk recht moet Léonard op zijn 75-ste zijn ontslag aanbieden als aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel waar ook onze regio deel van uitmaakt. Drie weken geleden heeft Léonard zijn ontslag overgemaakt aan de paus en die heeft dat intussen aanvaard. “In het Latijn luidt het: 'Nunc pro tunc'. Maar mijn ontslag  zal pas effectief worden in de toekomst, als mijn opvolger benoemd wordt. Ik zal dus nog een paar maanden aartsbisschop blijven”, aldus Léonard in een eerste reactie.

‘Mogelijk blijf ik niet in België’

Maar als Léonard binnenkort met pensioen gaat, wacht hem niet meteen een luie zetel. “”Ik zal actief blijven maar niet meer in het bisdom Namen of Mechelen-Brussel. En wellicht ook niet in België. Ik ben van plan om ergens anders te gaan leven en te blijven werken als bisschop, zolang het kan”, aldus Léonard.