Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Al meer dan 250 rijbewijzen ingetrokken voor gsm'en achter het stuur

Al meer dan 250 rijbewijzen ingetrokken voor gsm'en achter het stuur

Op nog geen twee weken tijd hebben de politiezones in Halle-Vilvoorde al meer dan 250 rijbewijzen ingetrokken voor gsm’en achter het stuur. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde. Tot en met 30 juni mag de politie strenger optreden tegen het gsm-gebruik.

Vanaf 1 mei tot en met 30 juni krijgen alle politiezones van het arrondissement Halle-Vilvoorde de toelating om het rijbewijs onmiddellijk voor acht dagen in te trekken van bestuurders die met hun gsm achter het stuur betrapt worden. “Van 1 tot en met 12 mei werden er al 252 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken door de politie”, laat Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde weten. “Er werden door een aantal politiezones afzonderlijke controle-acties gehouden op gsm-gebruik achter het stuur, anderen integreerden de actie in hun reguliere verkeerscontroles.”

Het gaat om een tussentijds cijfer tot vorige donderdag, dit weekend werden in de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen) alleen al nog eens twaalf rijbewijzen ingetrokken. De bestuurders zullen zich in september moeten verantwoorden voor de politierechtbank. “Zij riskeren een geldboete van 240 tot 4.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar”, aldus nog Vercarre. “Het parket Halle-Vilvoorde hoopt op deze manier de weggebruikers meer bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun verkeersonveilig gedrag.”

Morgen en overmorgen sluiten alle politiezones van het land zich aan met een nationale actie tegen het gebruik van een gsm achter het stuur. Gedurende 48 uur zullen de federale wegpolitie en 101 lokale politiezones inzetten op controles. De actie van het parket van Halle-Vilvoorde krijgt intussen navolging, want ook van de parketten van Oost-Vlaanderen en Limburg mogen politiezones tijdelijk strenger optreden tegen gsm'en achter het stuur.