foto_3.jpg

Belgocontrol uren plat na stroomstoring

woe 27 mei 2015

Het vliegverkeer op de luchthaven van Zaventem komt langzaam weer op gang. Belgocontrol, de instantie die het luchtverkeer in goede banen moet leiden, heeft uren stil gelegenl door een stroomstoring. Volgens VOKA kost deze storing de economie miljoenen euro.

Door een overbelasting van het elektriciteitsnetwerk van Belgocoontrol is er rond 10u vanmorgen een stroomstoring geweest.  Belgocontrol beschikt wel over noodgeneratoren, maar de schakelaars om die aan te zetten werden ook geraakt tijdens die storing. Daarom is meteen het noodplan van kracht geworden: het vliegverkeer in het hele land is stilgelegd. De vliegtuigen die net moesten landen, zijn afgeleid naar luchthavens in de buurlanden. 

Omdat er weinig bekend is over het onderliggende probleem, was het ook moeilijk om te voorspellen hoe lang het vliegverkeer plat zou liggen. Meer dan 100 vluchten zijn afgelast, tientallen zijn ook omgeleid naar luchthavens in de buurlanden.

Rond 14u kon Belgocontrol dan toch alle systemen weer opstarten en sindsdien komt het luchtverkeer weer langzaam op gang. Het was Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, die besliste welke vliegtuigen eerst mochten stijgen en landen. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"30752","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"813","width":"610"}}]]

'Dit kost de economie 50 miljoen euro'

Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde hoopt dat de problemen bij Belgocontrol snel helemaal van de baan zijn. Paul Hegge, algemeen directeur: 'De toegevoegde waarde van de luchthaven bedraagt 10 miljoen euro per dag volgens de Nationale Bank van België. Voor deze panne wordt de schade geraamd op 5 miljoen euro. Aangezien de totale omzet van de luchthaven ongeveer 100 miljoen euro per dag is, kan het omzetsverlies van deze panne oplopen tot 50 miljoen euro. Een deel daarvan kan gerecupereerd worden door vluchten die later vertrekken maar het grootste deel is wellicht verloren. We hopen dat dergelijke problemen nooit meer voorkomen in de toekomst.'