Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brandweer verwerkt 200 oproepen na wateroverlast

Brandweer verwerkt 200 oproepen na wateroverlast

Onze regio is voor de derde keer in een maand getroffen door wateroverlast.  Sint-Genesius-Rode en Herne werden het zwaarst getroffen. In beide gemeenten werd gisteren het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

In Sint-Genesius-Rode stond net als enkele weken geleden het volledige centrum blank. Ook het gemeentehuis van de gemeente en de aanpalende bibliotheek bleef niet gespaard. Volgens burgemeester Pierre Rolin liepen meer dan 100 woningen waterschade op. In het Pajottenland was het vooral Herne dat getroffen werd. Verschillende straten en woningen kwamen er onder water te staan. “Dat de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd werd in Herne en Sint-Genesius-Rode, is ook duidelijk te zien op het overzicht van de interventies”, meldt de Brandweerzone Vlaams-Brabant West. “We gaan ondertussen richting de 200 interventies. 40 ploegen werden de baan opgestuurd. Door het veelvoud aan vaak langdurige interventies, kon de wachttijd wel oplopen.”

In Herne volgt burgemeester Kris Poelaert samen met de brandweer sinds gisteravond de situatie op de voet. Urenlang wordt er al water weggepompt. De gemeente krijgt  kreeg daarbij hulp van landbouwers. Volgens Poelaert was de wolkbreuk die zijn gemeente gisteren trof uitzonderlijk. “Ik heb hier al veel wateroverlast meegemaakt, maar de hoeveelheid water dat gisteren uit de lucht viel is bijna niet te verklaren. Het heeft kort, maar ontzettend krachtig en heel lokaal geregend”, gaat Poelaert verder. “De kritieke punten werden getroffen, maar het bizarre is dat we ook wateroverlast hadden op plekken waar je het normaal niet verwacht. Op vele plaatsen is het water via de weilanden richting de huizen gestroomd.”