Brug over kanaal in Humbeek zakt in: "schade is enorm"

don 17 jan 2019

De brug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Humbeek, bij Grimbergen, is vanochtend ingezakt. Volgens de Vlaamse Waterweg gebeurde dat nadat een schip de brug raakte. Er vielen geen gewonden maar de schade aan de brug is aanzienlijk. RINGtv sprak met enkele ooggetuigen.

De brug ging vanochtend rond 9 uur omhoog om een vrachtschip te laten passeren. Dat schip, dat richting Brussel voer, raakte daarop het beweegbare brugdeel van de hefbrug over het zeekanaal, waardoor alles naar beneden is gedonderd. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de brug een eerste vrachtschip probleemloos doorliet, een tweede uit de tegenovergestelde richting niet. Het automatisch detectiesysteem dat de brug vanzelf op en neer laat, werkte om een nog onduidelijke reden niet. Daardoor ging de brug naar beneden en kon de schipper niet meer tijdig stoppen en ramde de brug.

"De schade is groot en de brug is ontoegankelijk voor alle verkeer, inclusief voetgangers en fietsers. Alle verkeer dat het kanaal over moet, moet omrijden via Kapelle-op-den-Bos of Zemst. Door het ongeval is het wegdek van de brug enkele meters verschoven. Verwacht wordt dat de herstelling heel lang zal duren, maar voor een precieze timing is het nog te vroeg," zegt burgemeester Chris Selleslagh van Grimbergen.

Vrachtvervoer over het kanaal is voorlopig niet mogelijk. Het lokale wegverkeer moet omrijden via de Verbrande Brug (Grimbergen) of de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos.