Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Burgemeester Herne hekelt sluiting vredegerecht

Burgemeester Herne hekelt sluiting vredegerecht

Kris Poelaert, de burgemeester van Herne, betreurt dat het vredegerecht in z'n gemeente verdwijnt en dat de zittingen gecentraliseerd worden in Sint-Pieters-Leeuw, 30 kilometer verder. Volgens Poelaert is het vredegerecht van Lennik een veel betere optie.

De federale overheid sluit in 29 gemeenten het vredegerecht om te besparen en de dienstverlening efficiënter te maken. Vrederechters en ander personeel verliezen vandaag veel tijd met de verplaatsingen tussen de verschillende zetels. Daarom centraliseert men nu per kanton alles op 1 locatie. Daarbij wordt rekening gehouden met de ligging, de toestand van het gebouw en de voorkeur van de vrederechters. Met de nieuwe maatregel verdwijnt in een eerste fase ook het vredegerecht van Herne. De Hernenaren moeten voortaan naar het vredegerecht in Sint-Pieters-Leeuw. En dat is geen goede zaak volgens de burgemeester van Herne.

“Het vredegerecht van Lennik zou qua afstand een betere keuze zijn. Maar Lennik behoort tot een ander gerechtelijk kanton en dus is deze optie uitgesloten. Daarom zal ik de minister vragen of er ook in onze openbare gebouwen plenaire zittingen kunnen gehouden worden”, aldus burgemeester Kris Poelaert. Mogelijke locaties zijn bijvoorbeeld het gemeentehuis, het Dominicanessenklooster of het OCMW. Het zou om een tijdelijke oplossing gaan, in afwachting van een beter alternatief dichter bij huis. “In een volgende fase  zullen de gerechtelijke kantons hertekend worden. En ik denk dat men daar dan rekening moet houden met het feit dat er een centralere locatie wordt aangeduid, zodat de mensen van het Pajottenland een vredegerecht in de buurt hebben”, besluit Poelaert.