busnaarnoord.jpg

Bussen stoppen niet meer aan Noordstation

zon 5 mei 2019

De vakbonden ACOD, ACLVB en ACV hebben beslist dat de chauffeurs van De Lijn vanaf maandag niet meer stoppen aan het station van Brussel Noord. Ze doen dat naar eigen zeggen omwille van de penibele omstandigheden qua veiligheid en hygiëne. Heel wat pendelaars uit de regio zullen elders van de bus moeten stappen. Maar waar dat precies is, is hoogst onduidelijk.

De beslissing om niet meer aan het station van Brussel Noord te stoppen komt er na problemen met de veiligheid en nu ook geruchten dat er een uitbraak zou zijn van schurft, tuberculose en malaria. Hoewel die niet bevestigd zijn, hebben de vakbonden toch maatregelen genomen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel niet qua veiligheid als qua gezondheid zowel voor de chauffeurs als onze klanten”, klinkt het in een mededeling van het vakbondsfront.

Wemmelse busreizigers misnoegd

Volgens de vakbonden zullen vanaf maandag de bussen uit Grimbergen, Wemmel en Meise stoppen aan Bockstael, die uit Ternat en Groot-Bijgaarden aan Simonis en die vanuit Dilbeek aan Weststation. En dat tot groot ongenoegen van de pendelaars. “Ook de reizigers van Wemmel, Meise en Grimbergen zijn de dupe”, zegt Dirk Vandervelden, oprichter van de Facebook-groep Klachten/Plaintes De Lijn Wemmel. “Hun traject wordt ingekort tot Bockstael, waar ze zullen moeten overstappen op een trein of op een bus van de MIVB. Het probleem daarbij is dat we hiervoor een nieuw ticket zullen moeten kopen omdat een abonnement of ticket van De Lijn niet geldig is voor de andere vervoersmaatschappijen. Voor een pendelaar komt dit neer op een extra kost van €4.20 per dag. En dan heb ik het nog niet over het bijkomende tijdverlies bovenop de standaard vertraging die de bus elke dag heeft,” aldus Vandervelden. “De situatie in het Noordstation is onmenselijk, maar in de eerste plaats voor de mensen die er in dergelijke omstandigheden moeten verblijven. Ik ben de eerste om te zeggen dat daar een oplossing voor moet komen,” zegt Vandervelden. “Wij betreuren het echter ten zeerste dat deze situatie door de vakbonden van De Lijn wordt misbruikt om deze actie op poten te zetten. Er zijn andere manieren om dat te doen. De reiziger is hier de dupe van een politiek spel tussen De Lijn en de overheid. Waarom blijven immers de MIVB en de NMBS er wél gewoon hun werk doen?” besluit Vandervelden. Over de precieze stopplaats van de bussen morgen, is er evenwel geen eenduidigheid. De website van De Lijn meldt dan weer dat alle bussen aan het Rogierplein zullen stoppen.

ACV: "We willen oplossing voor iedereen"

"We betreuren dat het zover moet komen, maar de situatie is echt niet meer houdbaar", zegt Geert Witterzeel van het ACV. "Er moet in de eerste plaats een oplossing komen voor de mensen die in deze omstandigheden in het Noordstation verblijven. De toestand is mensonwaardig. Als er een oplossing voor hen komt, dan is ook meteen voor de chauffeurs van De Lijn het probleem van de baan. Laat ons hopen dat de verantwoordelijken snel handelen."