school.png

CAW Halle-Vilvoorde krijgt minste subsidies in Vlaanderen

don 6 aug 2015

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Halle-Vilvoorde is het minst gesubsidieerd van alle CAW’s in Vlaanderen. En dat terwijl er in onze regio een achterstand is in het welzijns- en gezondheidsaanbod.

Momenteel krijgt het CAW per inwoner 7,49 euro subsidie. Per 10 000 inwoners is er in onze regio 1,16 voltijdsequivalenten aan het werk. Dat is telkens het minste van alle CAW’s in Vlaanderen. De achterstand is groot. In Noord-West-Vlaanderen krijgt het CAW bijvoorbeeld 19,14 euro subsidie per inwoner. Een pak meer dan het dubbele dus. Volgens Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen hebben de lage cijfers voornamelijk te maken met het ontbreken van een residentieel aanbod. “Waar andere CAW’s over een gedifferentieerd aanbod van residentiële opvang voor dak- en thuislozen beschikken, heeft het CAW Halle-Vilvoorde alleen het crisisopvangcentrum Haven 21”, stelt de minister.

Weinig positieve vooruitzichten

Op korte termijn wordt er weinig verbetering verwacht. Vandeurzen keurde wel een plan goed van Halle-Vilvoorde om reserves voor nieuwe initiatieven aan te wenden. “Gelet op de huidige budgettaire situatie kunnen we geen engagement aangaan voor uitbreiding van de erkenning en subsidie”, aldus Vandeurzen, “er wordt momenteel een programmatie uitgewerkt voor het algemeen welzijnswerk. Zo kunnen we een evenwichtig gespreid hulpverleningsaanbod bepalen op basis van objectieve gegevens. Uiteraard zal er bij de verdeling van extra middelen rekening worden gehouden met deze resultaten.”