thiery.jpg

'De heer Thiéry zal nooit burgemeester van Linkebeek kunnen worden'

don 5 feb 2015

Damien Thiéry zal nooit burgemeester van Linkebeek worden. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans nogmaals duidelijk gemaakt in het Vlaams Parlement. 

 

Damien Thiéry was bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat-burgemeester in Linkebeek, maar werd niet benoemd omdat hij de taalwetgeving had geschonden. Hij ging in beroep bij de Raad van State, maar ving ook daar tot twee keer toe bot.

Volgens het Vlinderakkoord kan hij niet opnieuw worden voorgedragen als burgemeester, tenzij er aanwijsbare nieuwe feiten zijn. De gemeenteraad moest daarom een andere kandidaat-burgemeester aanduiden. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Meer nog, begin deze week heeft de gemeenteraad Damien Thiéry opnieuw tot waarnemend burgemeester benoemd.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt dat die beslissing getuigt van weinig respect voor de Vlaamse decreten. Tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement vroeg hij aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans hoe zij zal optreden tegen wat hij 'het achterpoortje' van de Linkebeekse gemeenteraad noemt.

Homans wees erop dat ze geen officiële voordracht voor het burgemeestersambt in Linkebeek heeft ontvangen. De benoeming van Thiéry als waarnemend burgemeester zou een tussenoplossing zijn, omdat de gemeenteraad naar eigen zeggen niet genoeg tijd had om een nieuwe kandidaat aan te duiden. Een uitleg die Homans leek te slikken: 'Laten we vooralsnog vertrouwen hebben in al onze gemeentebesturen.' Ze verzekerde het Vlaams Parlement dat ze zal blijven aandringen op een nieuwe voordracht.

Minister Homans sloot wel in duidelijke bewoordingen uit dat Thiéry nog enige kans maakt op de burgemeesterssjerp: 'In ieder geval zal de heer Thiéry nooit burgemeester van Linkebeek kunnen worden.' 

Matthias Diependaele, fractievoorzitter van N-VA, voegde eraan toe dat Thiéry door het arrest van de Raad van State definitief geweigerd is als kandidaat-burgemeester. Hij erkende wel dat de Linkebeekse burgemeesterskwestie een testcase is voor de nieuwe regelgeving. 'Of dit een oplossing biedt aan de carrousel, zullen we de komende weken en maanden zien.'