Delegatie MUN

Regiogenoten winnen wereldkampioenschap voor diplomatie

din 19 maa

MUN Society Belgium (MSB), een studentenorganisatie die België vertegenwoordigt op internationale diplomatiewedstrijden, is wereldkampioen in de diplomatie. Zes regiogenoten maken deel uit van de delegatie.

Het wereldkampioenschap diplomatie, onder de vorm van een competitieve simulatie van de Verenigde Naties, vond plaats in de Aziatische metropool Taipei (Taiwan). Het is de Universiteit van Harvard die het kampioenschap organiseert.

Studenten van over de hele wereld kwamen samen om een week lang te debatteren over actuele problemen. Het team van MUN Society Belgium (MSB) brengt de wereldtitel mee naar huis. Tot het team behoren zes regiogenoten: Lina De Crop (Roosdaal), Valentine Van Keerberghen (Overijse), Lenno Telemans (Overijse), Marilyn Emmerechts (Wezembeek-Oppem), Caroline d’Hoop (Linkebeek) en Wout Vander Gracht (Halle).

Elk jaar brengt Harvard WorldMUN (Model United Nations) jongeren van diverse nationaliteiten en achtergronden bijeen om belangrijke kwesties te bespreken die ook op de agenda van de Verenigde Naties staan. Tijdens de vijfdaagse conferentie vertegenwoordigt elke deelnemer een ander land dan het land van afkomst. Diplomatie, leiderschap en een grondige kennis van de technische onderwerpen zijn essentieel om uit te blinken tussen meer dan honderd delegaties. Het Belgische team, bestaande uit studenten van universiteiten van over het hele land, vertegenwoordigde Canada, Pakistan en Denemarken.

August (student geneeskunde aan de UGent) en Valentine (studente biomedisch ingenieur aan de KU Leuven) zijn allebei lid van MSB: “Wij vertegenwoordigden respectievelijk Pakistan en Denemarken in het Special Political and Decolonization (SPECPOL) - comité over de Syrische vluchtelingencrisis. Omwille van de gevoeligheid van dit onderwerp, was het niet altijd eenvoudig om tot compromissen te komen met landen die een tegenovergesteld beleid voeren. Toch slaagden we er in om, na vijf dagen intensief debat en onderhandelingen, tot een gemeenschappelijke oplossing te komen. Dat is wat deze ervaring zo uniek maakt. Met deze overwinning hebben we in de kijker gezet hoe België bekendstaat om zijn diplomatieke kwaliteiten."