Gemeentelijke basisschool Linkebeek

Commotie binnen Linkebeekse meerderheid na kwestie met cateraar gemeenteschool

woe 27 maa

De gemeente Linkebeek stopt onmiddellijk de samenwerking met de leverancier van warme maaltijden aan de Nederlandstalige en Franstalige gemeentelijke basisscholen. Meerdere keren zijn er stukjes plastic, rubber en metaaldraad in het eten teruggevonden, en dat nadat de firma al een waarschuwing had gekregen. Dat de kwestie zo lang kon aanslepen, doet de wenkbrauwen fronsen.

Met veel tegenzin geeft de directie van de Nederlandstalige en Franstalige basisschool in Linkebeek vanmiddag foto's vrij van wat leerlingen allemaal aantroffen in hun warme maaltijd: plastic, rubber en zelfs stukjes metaaldraad. Het gemeentebestuur schakelt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid in. Samen beslissen ze om de verantwoordelijke firma een duidelijke verwittiging en nog één kans.

Maar enkele weken geleden was het opnieuw prijs. Uiteindelijk verbreekt burgemeester Ghequiere uit veiligheidsoverwegingen voor de leerlingen de samenwerking met de cateraar. “Ik denk dat men vroeger het contract met de firma had moeten stoppen Liever geen warm eten dan eten met rotzooi in,” reageert gemeenteraadslid van Link@avenir Arlette Goossens.

Communicatie of niet? Dat is inderdaad de vraag: waarom sleepte de situatie zo lang aan? De kwestie prikkelt de Linkebeekse politiek. Dat bleek uit een mail van derde schepen Benjamin Daro van Link@avenir aan onze redactie. _“Drie weken geleden hoorden we dat er minstens zes incidenten plaatsvonden en dat die voor ons verborgen waren gehouden,” _klinkt het. Maar dat spreekt schepen van Onderwijs Damien Thiery (ensembleLKBsamen) tegen. “Ik zeg dat dit absoluut niet waar is. Ik heb de ouders die gebruik maken van de warme maaltijden persoonlijk een brief geschreven om hen op de hoogte te brengen. Er werd steeds gecommuniceerd naar het college. Ik vind de beschuldiging van schepen Daro dan ook niet collegiaal.”

Voorlopig moeten de leerlingen het zonder warme maaltijd stellen. De gemeente laat onderzoeken of er dit schooljaar nog een nieuwe cateraar aangesteld kan worden.