Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dirk Devroey geen rector van Vrije Universiteit Brussel

Dirk Devroey geen rector van Vrije Universiteit Brussel

Dirk Devroey uit Overijse wordt niet de rector van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn opponent Jan Danckaert kreeg 63 procent van de stemmen van het personeel en de studenten achter zich. Danckaert volgt Caroline Pauwels op, die omwille van gezondheidsproblemen een stap terugzet.

Dirk Devroey, schepen in Overijse en decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB, feliciteerde zijn opponent Danckaert al. “De voorbije weken zijn we meermaals in debat gegaan met elkaar. We verschilden vaak van mening, maar nu is het tijd om eensgezind  achter de Vrije Universiteit Brussel te staan en werk te maken van de grote uitdagingen die eraan komen”, zegt Devroey.

De 57-jarige Jan Danckaert was al rector ad-interim. De professor in de fysica wil focussen op drie kernopdrachten: onderwijs, onderzoek en maatschappelijke impact. Hij zegt dat de uitdagingen van de universiteit groot zijn, zeker in het huidige tijdsgewricht. “Hoezeer ik de behoefte aan rust ook begrijp, zullen er ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt”, aldus Danckaert. “Ik wil onze universiteit en gemeenschap verder laten bloeien, met aandacht voor wetenschappelijke vrijheid, maatschappelijke impact en administratieve vereenvoudiging.”

De voorbije weken was er op de VUB ook heel wat te doen rond meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Studenten vinden dat de universiteit daar te laks en te laat op reageert. Vorige vrijdag zei Danckaert nog dat "elk geval van grensoverschrijdend gedrag er een te veel is, en dat de VUB elke melding ernstig neemt."