Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

De regeringen in ons land kondigden zopas verstrengde maatregelen aan om het coronavirus in ons land in te dijken. De nieuwe regels gaan vandaag in en gelden tot 19 november. “Hoe lang de regels duren hangt echter niet af van een ministerieel besluit, maar van ons gedrag,” aldus eerste minister Alexander Decroo (Open VLD).

De restaurants en cafés zijn al sinds maandag gesloten en het beperken van persoonlijke contacten tot één ‘knuffelcontact’ geldt ook al een hele tijd. Die maatregelen bleken niet voldoende te zijn, want de coronacijfers blijven alarmerend hoog en het aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen. Deze nieuwe maatregelen komen er vandaag bij:

Sport
Professionele wedstrijden kunnen plaatsvinden, maar zonder publiek. Ook jeugdwedstrijden worden toegelaten, maar er mag maximaal één ander lid van het gezin mét mondmasker aanwezig zijn. Bij de volwassenen worden amateurwedstrijden opgeschort, maar blijven trainingen wel mogelijk. Er wordt geadviseerd zoveel mogelijk outdoor te sporten. De zwembaden blijven open. Het aanbieden van eten en drinken is overal verboden.

Onderwijs
Vanuit de Vlaamse regering komen er geen restricties voor het lager en secundair onderwijs, wel voor het hoger onderwijs. De bezettingsgraad voor fysieke lessen wordt teruggeschroefd naar maximaal twintig procent, mét mondmasker. Voor de eerstejaarsstudenten wordt een uitzondering gemaakt. Daar mogen meer studenten naar de fysieke les, met een maximumbezetting van vijftig procent.

Cultuur
De culturele sector mag haar activiteiten voortzetten. Indoor mogen er maximaal tweehonderd toeschouwers zijn, op voorwaarde dat zij per bubbel anderhalve meter afstand kunnen houden en iedereen een mondmasker draagt. De uitzonderingsmaatregel om in sommige situaties meer dan tweehonderd toeschouwers te ontvangen, wordt opgeschort.

Openbaar vervoer
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat de capaciteit van De Lijn zal worden geoptimaliseerd tijdens de spitsuren, zodat er minder mensen op elkaar gepakt het openbaar vervoer moeten nemen.

Activiteiten voor de jeugd
Plus-12-jarigen die bijvoorbeeld naar de jeugdbeweging gaan, mogen alleen nog outdoor samenkomen. Ze moeten verplicht een mondmasker dragen, net zoals in het onderwijs. Met de herfstvakantie voor de deur wordt het ook verboden om overnachtingen te organiseren. Alleen kinderen jonger dan 12 jaar mogen op kamp, maar dan minstens voor vier overnachtingen. Zo kan er een ‘stabiele groep’ gecreëerd worden.

Pretparken en dierentuinen
Pretparken moeten verplicht de deuren sluiten. Dierenparken mogen open blijven, maar alle binnenruimtes, zoals aquaria, moeten gesloten blijven voor het publiek. Eten en drinken aanbieden is verboden.