Eén jaar Ecoduct Groenendaal: dieren vinden de weg

woe 31 jul 2019

De dieren uit het Zoniënwoud maken wel degelijk gebruik van het ecoduct in Groenendaal. Dat schrijft BRUZZ. Camerabeelden tonen dat reeën, vossen en andere dieren de brug over de Ring oversteken. Dankzij het ecoduct kunnen ze contact leggen met soortgenoten aan de overkant van de Ring en hun leefgebied verruimen.

Begin juni vorig jaar werd het ecoduct ingehuldigd.  Het ecoduct is een brug van zestig meter breed dat natuurlijk geïntegreerd is in het bos. Zo werden bovenop de brug struiken en zelfs bomen geplant die op andere plekken in het Zoniënwoud ook voorkomen. Alles werd afgestemd op de voorkeuren van de diersoorten. Er is een vochtige corridor voor amfibieën en een strook met hogere struiken en bomen waarop vleermuizen zich zullen oriënteren.

Cijfers
Ook al is het ecoduct een jaar oud, toch zijn er nog altijd geen exacte cijfers over het aantal dieren dat de brug gebruikt. Camerabeelden registeren wel bewegingen van allerlei dieren. Zo zijn er al vossen, insecten, amfibieën en reeën die de brug oversteken vastgelegd op camera.

Het ecoduct kostte 6,6 miljoen euro en is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en Leefmilieu Brussel. Ook de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren naam een deel van de financiering op zich.