Elektronisch aanmeldingssysteem verplicht in Vlaamse Rand?

woe 18 maa 2015

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits overweegt om het elektronische aanmeldingssysteem voor inschrijvingen in basisscholen uit te breiden naar de Vlaamse rand. Crevits hoopt daarmee een einde te maken aan de kampeertoestanden in onze regio. De stad Halle, waar op dit moment ouders kamperen om hun kind te kunnen inschrijven, is alvast voorstander.

De kampeertoestanden in Halle zijn geen alleenstaand geval in de Vlaamse rand. Om daar komaf mee te maken, bekijkt Onderwijsminister Crevits nu om het elektronische aanmeldingssysteem voor inschrijvingen in scholen eventueel uit te breiden naar de Vlaamse rand. De stad Halle is voorstander.

 “Er zijn heel wat mensen die niet de mogelijkheid en de tijd hebben om te kamperen. Vanuit dat oogpunt is zo’n aanmeldingsregister toch optimaal.  Daar kan je je gedurende een bepaalde tijd inschrijven en wordt er rekening gehouden met de school van voorkeur en de afstand tussen woning en school”, verduidelijkt burgemeester Dirk Pieters.

Maar volgens de Halse scholengroep De Zevensprong biedt een elektronisch aanmeldingssysteem geen echte oplossing. “Het enige wat een centraal aanmeldingsregister doet is de aanwezige schaarste opnieuw verdelen over de bestaande scholen. Het enige wat helpt is bijkomende plaatsen creëren in de basisscholen” aldus Dany Berckmans, de algemene directeur van het Heilig Hart & College. 

Pieters erkent wel het capaciteitsprobleem. Er zijn ook dossiers ingediend om capaciteitssubsidies te bekomen. Maar volgens hem moet er ook wat gedaan worden aan de manier van inschrijven. “Kamperen aan de schoolpoort is echt niet meer van deze tijd”, aldus Pieters vanavond in het RINGtv-nieuws.

In de naburige gemeenten Asse, Dilbeek, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw wordt al enkele jaren gewerkt met een centraal aanmeldingssysteem.