Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Erkenning Rand als centrumregio krijgt steun van minister Weyts

 

Erkenning Rand als centrumregio krijgt steun van minister Weyts

Ben Weyts, Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse rand, steunt de vraag van Vilvoorde en Halle om erkend te worden als centrumstad. Dat heeft de minister gezegd in de commissie Brussel en de Vlaamse rand. Omdat er voorlopig geen middelen zijn voor een erkenning gaat Weyts op zoek naar andere middelen om de Randgemeenten te ondersteunen. 

Voor het eerst spreekt een minister van de Vlaamse rand zich expliciet uit vóór de erkenning van Halle en Vilvoorde als centrumsteden. Zij vragen dat al geruime tijd, omdat hun inwonersaantal maar blijft stijgen. Ze hebben dus extra centen nodig om de problemen op te lossen die met die bevolkingsgroei gepaard gaan. De oppositie in het Vlaams parlement is blij dat de minister de erkenningsaanvraag steunt, maar vindt dat ook niet meer dan normaal.  “Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat we voor het eerst een minister van de Vlaamse rand hebben die echt van de Vlaamse rand is. Dus ik hoop ook dat er schot in de zaak komt”, dat ze Vlaams parlementslid An Moerenhout uit Kapelle-op-den-Bos.

Maar Weyts zegt er wel meteen bij dat het geld voor zo'n erkenning er momenteel niet is. Een herverdeling van de middelen in het Stedenfonds is een optie, maar dan verliezen andere steden geld. En dat ligt natuurlijk ook gevoelig. Maar de minister gaat proberen om Halle en Vilvoorde op andere manieren toch financieel te ondersteunen. 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.