etenschappers.jpg

Etenschappers Halle koken met vervallen voedsel

vrij 21 nov 2014

We gooien met z'n allen te veel voedsel weg. Dat moet anders. Virginie en Dirk uit Breedhout, een gehucht van Halle,voegen de daad bij het woord. Een maand lang overleven zij op gedumpt of vervallen voedsel. De twee noemen zich een maand lang 'etenschappers'.

Ze zien er beiden nog gezond uit en ook aan etensresten geen gebrek. In de SPAR van Halle hebben Virginie en Dirk zelfs een bak staan waarin voedsel terecht komt waarvan de datum vervallen is. Ook via Facebook krijgen ze regelmatig berichten over locaties waar ze pakketjes kunnen ophalen. 

Virginie en Dirk verzamelen zo veel voedsel dat ze het niet allemaal op krijgen en dus delen ze ook uit. Bijvoorbeeld aan organisaties die armen ondersteunen. De etenschappers doen dit experiment in het kader van Toernee MOndi'Alle. Dat is een solidair wereldfeest met live-optredens in cafés in Halle volgende zaterdag. Dit jaar staat het festival in het teken van voedselverspilling.  Maar nu zaterdag is er ook al een activiteit. Dan organiseren de etenschappers een discosoep op de Grote Markt van Halle.  “De bedoeling is dat de mensen groenten meenemen die verloren zouden gaan en dat we daarmee soep maken op een toffe manier”, verduidelijkt Dirk Paternot.

De etenschappers gaan nog door met hun experiment tot eind november. Voor hen is het experiment nu al geslaagd en bijzonder leerrijk geweest.