Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Extra controles op gsm-gebruik achter het stuur

Extra controles op gsm-gebruik achter het stuur

Volgende maand zal de politie in Vlaams-Brabant extra controleren op rijden onder invloed en het gebruik van de gsm of tablet achter het stuur. Daardoor hoopt de provincie op een daling van het aantal verkeersongevallen. “Afleiding achter het stuur is de nieuwe ‘killer’ in het verkeer”, aldus provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Vorig jaar gebeurde er in Vlaams-Brabant 3.134 verkeersongevallen. Daarbij vielen 34 doden, 256 zwaargewonden en 3.696 lichtgewonden. De provincie wil het aantal verkeersslachtoffers verminderen en laat daarom in september extra controles uitvoeren op rijden onder invloed en gsm-gebruik achter het stuur.

“Vorig jaar reed bij één op de tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden in onze provincie de bestuurder onder invloed van alcohol”, verklaart gouverneur Lodewijk De Witte. “Controles blijven dus noodzakelijk.” Niet alleen het risico op een ongeval, maar ook de ernst van een ongeval vergroot bij rijden onder invloed.

Ook bij het gebruik van een gsm of een tablet achter het stuur verhoogt het risico op een ongeval. “Als je belt tijdens het rijden, loop je tot vier keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken”, verduidelijkt De Witte. Wie tijdens het rijden toch een gsm of tablet hanteert, riskeert een boete tot 2.000 euro en een rijverbod.