Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Extra druk op scholen rand door plaatstekort in Brussel

Extra druk op scholen rand door plaatstekort in Brussel

In Brussel hebben dit schooljaar zo'n 1500 leerlingen geen plaatsje kunnen bemachtigen in het Nederlandstalig kleuteronderwijs en het eerste jaar van het basisonderwijs. En dat laat zich ook voelen in de Vlaamse rand. Zo moet men in de Stedelijke Basisschool De Puzzel in Koningslo steeds meer Brusselse leerlingen weigeren.

Volgende week start een nieuw schooljaar, maar niet iedereen vindt een plaatsje op de schoolbanken. In het Brussels Nederlandstalig onderwijs vielen in juni nog meer dan 1.500 kinderen uit de boot, onder wie 480 Nederlandstalige leerlingen. Zij vinden steeds meer hun weg naar de Vlaamse Rand. 

Vilvoorde heeft bijvoorbeeld al een subsidie van vijf miljoen euro gekregen.  Maar dat is volgens De Ro onvoldoende. Zoals in Brussel beperkt zich hier het probleem niet alleen tot het kleuteronderwijs, maar deint het ook steeds meer uit naar het basis - en zelfs het secundair onderwijs.   Volgens schepen van Onderwijs De Ro moet er daarom niet alleen geïnvesteerd worden in Brussel, maar ook in de Vlaamse Rand.