Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Flitspaal gaat uit bij een teveel aan boetes

Flitspaal gaat uit bij een teveel aan boetes

Omdat minister van Justitie Geens (CD&V) komaf heeft gemaakt met de marges bij flitscontroles, mogen overbelaste politiezones nu een quota opleggen voor boetes. Als de boetes zich dus blijven opstapelen gaat de flitspaal gewoon uit. Dat schrijven de kranten van de Persgroep.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de vele boetes van flitscontroles, zijn veel politiezones en parketten milder dan de wet voorschrijft. Eén op de zes politiezones past naast de voorziene correctie van 6 km nog een extra marge toe, tot wel 11 km. Maar minister Geens wil nu een nultolerantie bewerkstelligen. Daardoor zal de administratieve druk nog verder toenemen.

Na overleg tussen minister Geens en de procureurs-generaal werd afgesproken dat overbelaste politiezones nu een quota mogen hanteren voor boetes. Dat zou betekenen dat in sommige overbelaste arrondissementen de camera’s uitgezet worden als het maximum aantal boetes is bereikt.

Maar politiezones en parketten hanteren liever een marge dan een quota. Want als de flitspaal uitgaat, krijgen snelheidsduivels vrij spel.