Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen grote zomerfestivals voor 31 augustus

Geen grote zomerfestivals voor 31 augustus

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat er deze zomer geen grote festivals mogen georganiseerd worden. Tot en met 31 augustus zijn alle massaevenementen verboden. Kleinere festivals wachten nog op duidelijkheid.

Het verbod op massaevenementen was te verwachten. Virologen lieten de voorbije weken al uitschijnen dat de kans zeer klein was dat grote festivals deze zomer konden doorgaan. In onze regio gelastte de Weerdse Bierfeesten al zijn editie af. Ook pop-upzomerbar Zanzibar slaat een jaartje over. Paradise City in Perk liet vanavond ook weten dat de editie van 2020 niet doorgaat. Het driedaagse festival lokte de voorbije zomer meer dan 20.000 bezoekers. Al ligt de definitie van een groot festival nog niet vast.

"Als we een cijfer van maximaal aantal bezoekers bepalen voor een massaevenement, zien we dat organisaties dat aantal net niet toelaten. Dat zagen we bij het begin van de maatregelen. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt eerste minister Sophie Wilmès. "We moeten kijken hoe het virus evolueert de komende weken en zullen pas dan gedetailleerder kunnen zeggen wat mag en niet. Maar de echt grote festivals, waarvoor België toch internationaal bekend is, komen er deze zomer niet."

Paradise City, dat normaal eind juni plaatsvindt, wordt dus een jaar uitgesteld. “De aangekochte tickets blijven geldig voor de editie van 2021”, laten de organisatoren weten. “Via het ticketbureau kan er gewisseld worden van festivaldag. Wie het geld van de aangekochte tickets echt nodig heeft, kan  de terugbetaling vragen.” Festivalgangers kunnen Paradise City ook financieel steunen door het bedrag van de aangekochte tickets geheel of gedeeltelijk te doneren. “We zullen dat geld in 2021 exclusief gebruiken voor nieuwe duurzame initiatieven”, aldus de organisatoren.

Kleine festivals

Voor kleinere dorpsfeesten is het voorlopig nog wachten op duidelijkheid. Het folkfestival Gooikoorts organiseert alvast geen editie dit jaar. Andere organisatoren wachten nog af. “Wij vallen absoluut niet onder de noemer van groot festival”, vertelt Joachim Agneessens van de Dorpsfeesten in Bogaarden bij Pepingen. “Ik heb gelezen dat er volgende week meer duidelijkheid komt over dorpskermissen. Pas dan nemen we een beslissing.”

Ten slotte rijst ook de vraag of de overheid sportwedstrijden tot massaevenementen rekent. "Daar is nog geen uitsluitsel over. Er is een aanvraag voor sportwedstrijden achter gesloten deuren. Dat voorstel wordt nog bestudeerd", aldus Wilmès.