Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemeenten vragen gezamenlijke prijzenpolitiek recyclagepark

Gemeenten vragen gezamenlijke prijzenpolitiek recyclagepark

Ternat, Merchtem en Opwijk vragen dat intercommunale Haviland gelijke tarieven gebruikt voor hun recyclageparken. Dat is volgens de gemeentebesturen de beste voorzorgsmaatregel tegen afvaltoerisme. Paul Van Doorslaer, milieuschepen in Meise, gaat zelfs nog verder en pleit voor een nationaal tarief.

Dat de gemeenten worstelen met hun prijzenpolitiek in hun recyclageparke, was al langer duidelijk. Opwijk bijvoorbeeld, voerde bij de opening van zijn nieuwe recyclagepark hoge tarieven in om net te vermijden dat het park overspoeld zou worden door afvaltoeristen uit de naburige gemeenten. Maar omdat ook de Opwijkenaren zelf wegbleven, heeft het gemeentebestuur de prijzen nu fors verlaagd, waardoor ze nu onder die van buurgemeente Merchtem liggen.

Opwijk, Merchtem en Ternat luiden nu samen de alarmbel. De drie gemeenten zijn aangesloten bij de intercommunale Haviland voor hun afvalverwerking. Maar binnen de gemeenten die lid zijn van Haviland is er niet één recyclagepark met hetzelfde tarief. De gemeentebesturen vragen nu aan Haviland om zelf het initiatief te nemen om de reglementen en tarieven te harmoniseren. De voorzitter van Haviland, Koen Van Elsen, geeft toe dat er op dat vlak nog veel werk aan de winkel is. 

Niet enkel de tarieven zijn verschillend per recyclagepark. Zo moet je in de ene gemeente betalen voor houtafval, terwijl dat in een andere gratis is. Daarom pleit Paul Van Doorslaer, milieuschepen in Meise, zelfs voor een nationaal reglement: 'Sommige recyclageparken rekenen ook per kilogram, wij rekenen per kubieke meter. Transparant en uniform zou het zeker kunnen worden als we één tarief gebruiken, niet alleen provinciaal, maar ook nationaal en dus naar een eenvormigheid van tarieven zouden gaan.'