Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Herne schakelt bewakingsfirma in tegen inbrakenplaag

Herne schakelt bewakingsfirma in tegen inbrakenplaag

Herne heeft een overeenkomst afgesloten met de firma Securitas om de inbrakenplaag in de gemeente een halt toe te roepen. Herne is de eerste gemeente in ons land die kiest voor deze aanpak

Omdat de politiezone Pajottenland te weinig agenten heeft kan de veiligheid in de deelgemeenten onvoldoende gegarandeerd worden. Herne laat daarom elke nacht een bewakingsagent van Securitas in het centrum patrouilleren. Volgens de wet mogen bewakingsfirma's echter niet patrouilleren. Daarom controleert de beakingsagent enkel zo'n 20 openbare gebouwen tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens. Maar onderweg is hij uiteraard ook alert om verdachte situaties te melden aan de politie. Herne is de eerste Belgische gemeente die voor deze aanpak kiest.

Meer inbraken

De burgemeester van Herne neemt deze uitzonderlijke maatregel omdat het aantal inbraken in de gemeente fors is toegenomen. De voorbije twee maanden ontving de politie zo'n 50 meldingen van inbraken, dat is normaal gezien het gemiddeld aantal meldingen op een heel jaar. "Securitus rijdt al van begin maart rond in de gemeente en sindsdien is er nog slechts één aanhangwagen verdwenen. Om het veiligheidsgevoel verder te kunnen garanderen, moésten we wel actie ondernemen. Als overheid kunnen we het probleem immers niet alleen oplossen want onze politiezone is te uitgestrekt. Daarom zagen we ons genoodzaakt om een beroep te doen op de diensten van een private bewakingsfirma”, zegt Poelaert.

Soepelere wetgeving

Door een beroep te doen op de patrouille van Securitas krijgt de politie op deze manier niet alleen nuttige informatie binnen, de patrouilles werken ook ontradend voor mogelijke inbrekers. De burgemeester is tevreden met deze oplossing, al vindt hij het jammer dat hij de wetgeving moest omzeilen. “Het zou helpen mocht de wetgeving versoepelen, zodat we in de toekomst de diensten van een private bewakingsfirma kunnen gebruiken voor de bewaking van het grondgebied. Een aangepaste wetgeving kan ervoor zorgen dat private bewakingsfirma’s wel mogen patrouilleren en vaststellingen mogen doen op de openbare weg. Anders dan de politie zouden ze dan wel niet mogen tussenkomen”, aldus burgemeester Kris Poelaert.

Globaal veiligheidsbeleid

De inzet van de privébewakers past in het globaal veiligheidsbeleid van de gemeente Herne. De politiezone Pajottenland laat in Kokejane ANPR-camera’s installeren, die automatisch nummerplaten van voorbijrijdende auto’s registreren en aan een controle onderwerpen in de strijd tegen woninginbraken. Daarnaast werd er samen met de gemeenten Galmaarden en  Bever een buurtinformatienetwerk opgezet, een structureel samenwerkingsverband tussen vrijwillige inwoners en de politie. De leden die iets verdacht opmerken, melden dit rechtstreeks aan de politie. Verder keert de gemeente een premie uit aan bewoners die investeren in een alarmsysteem.

Proefperiode

De patrouille van Securitas is een onderdeel van dit veiligheidsplan. Het project zit nu in een proefperiode. Daarna zal een evaluatie volgen om na te gaan of de gemeente er mee zal doorgaan. (foto: Securitas)