Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Herne wil bewakingsfirma's inzetten tegen autodiefstallenplaag

Herne wil bewakingsfirma's inzetten tegen autodiefstallenplaag

Kris Poelaert, burgemeester van Herne, wil een private bewakingsfirma inzetten in de strijd tegen de vele autodiefstallen in zijn gemeente. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag hebben onbekenden opnieuw in minstens acht voertuigen ingebroken. Opvallend: geen van de voertuigen was beschadigd. 

Autodiefstal zonder inbraakschade

De dieven waren actief in de Rankhove, Klein-Rankhove, Moerstraat en Nattendries. Ze maakten twee gps-en, tassen, geld, een koffertje en allerlei werkmateriaal buit. De daders konden de wagens klaarblijkelijk gewoon openen, want de politie trof geen inbraakschade aan. “We weten nog niet hoe de wagens werden geopend maar we werken hier op”, zegt zonechef Marc Hellinckx. In de Moerstraat was de omheining doorgeknipt, het zou dus kunnen dan de dieven zich langs de weides verplaatsen

Bewakingsfirma inschakelen

Voor burgemeester Poelaert is de maat vol, hij wil een bewakingsfirma inschakelen: “We hebben aan de politiezone gevraagd om extra aandacht te besteden aan de inbraken, maar ondertussen kunnen we het toch niet zomaar laten betijen.  We hebben ook op ons budget 7.500 euro voorzien om een bewakingsfirma in te zetten, maar konden dat nog niet in de praktijk brengen omdat er een wettelijke omkadering ontbreekt. In de regeringsverklaring stond die mogelijkheid al vermeld.”

Privébewakingsfirma's mogen niet patrouilleren

Volgens de politie kan een privébewakingsdienst niet ingezet worden om patrouilles uit te voeren. “De minister wil wel bewakingsdiensten inzetten op duidelijk afgebakende zones zoals industrieterreinen. Maar die firma’s mogen niet over het hele grondgebied van een gemeente patrouilleren. Wat wel zou kunnen, is dat een aantal individuen een bewakingsfirma vragen om langs hun huis te rijden. Dan kunnen die bewakingsploegen zich verplaatsen van de ene naar de andere woning”, zegt de zonchef.

Foto: archief