Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hittegolf op komst: water van Aquafin voor landbouwers en openbare besturen

Hittegolf op komst: water van Aquafin voor landbouwers en openbare besturen

Landbouwers en openbare besturen die met de komst van de hittegolf extra water nodig hebben, kunnen terecht bij de waterzuiveringsinstallaties van Aquafin. In onze regio stelt de maatschappij daarvoor de installaties in Grimbergen en Liedekerke open.

Vlaanderen kreunt onder de droogte en de weersvoorspellingen beloven opnieuw een hittegolf. De Droogtecommissie kondigde een code oranje af voor heel Vlaanderen. De provinciegouverneurs kregen dan ook de raad om het oppompen van water te verbieden rond kwetsbare lopen. Omdat vooral landbouwers daardoor getroffen worden, stelt Aquafin nu gezuiverd afvalwater ter beschikking. Dit kan enkel gebruikt worden voor irrigatietoepassingen. Om gebruik te maken van die dienst, moeten landbouwers en openbare besturen wel een contract afsluiten met de maatschappij. Daarvoor moeten ze een administratieve vergoeding neertellen.

Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening niet in het gedrang. Wel wordt aan iedereen gevraagd om spaarzaam om te gaan met alle soorten van water.