Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hogere waterfactuur door aanhoudende droogte

Hogere waterfactuur door aanhoudende droogte

Het regent veel te weinig de jongste tijd en dus moeten we het zuinig zijn op ons water. Door de droogte komen ook heel wat waterputten leeg te staan. Die worden al eens aangevuld met leidingwater wat het verbruik en de factuur dan weer de hoogte in jaagt. Daardoor is water vandaag de dag 10% duurder in vergelijking met vorig jaar. Dat zegt de Watergroep, dat is het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen.

Na de krukdroge zomer van vorig jaar raakt ons grondwater maar niet op peil. Begin maart zag het er nochtans hoopvol uit. Het regende een poos bijzonder stevig wat her en der in onze regio wassende beken en overstroomde weilanden veroorzaakte. Uit de maandelijkse peilingen van de Vlaamse Milieumaatschappij bleek dat de waterstanden eindelijk aan het normaliseren waren.

Niets is minder waar. De meest recente metingen geven aan dat het grondwaterpeil alweer verontrustend laag aan het zakken is. Het heeft de voorbije twee maanden dan ook nauwelijks nog geregend. En als daardoor je waterput komt droog te staan is geen goed idee om hem bij te vullen met ledingwater. Volgens de Watergroep zijn onze waterfacturen daardoor al met 10 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de zomer moet nog beginnen.