Inwoners Vlaamse rand gaan het minst vaak met de fiets winkelen

don 6 aug 2015

Van alle inwoners in Vlaanderen gaan die uit de Vlaamse Rand het minst vaak met de fiets winkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Hasselt. 

De Universiteit van Hasselt peilde bij de Vlamingen naar het vervoermiddel dat ze gebruiken om te gaan winkelen. Daaruit blijkt dat gemiddeld bijna 18 procent dat met de fiets doet. Maar de resultaten verschillen sterk per regio, zeker als je naar de Vlaamse rand kijkt. “In de rand gaat bijna niemand met de fiets winkelen. Dat is een absolute uitschieter in de statistieken. Blijkt dat de fietspaden een heikel punt zijn in de Rand. Ook de fietsinfrastructuur bij de winkels zelf laat te wensen over”, zegt Johan Boonen, coördinator bij het Vlaams Instituut voor Mobiliteit.

De Halse warenhuisketen Colruyt werkt samen met het Vlaams Instituut voor Mobiliteit om daar iets aan te doen. Het warenhuis stimuleert klanten om op daluren, wanneer er weinig verkeer is, boodschappen te doen. Er worden ook 150 speciale fietskarren ter beschikking gesteld van klanten. Wie met de fiets z'n boodschappen komt afhalen of met de auto ook die van z'n kennis meeneemt, betaalt geen extra kosten.

Nu testen we op dit moment in 5 winkels: 2 in Gent, 2 in Antwerpen en 1 in Mechelen. Wanneer bepaalde tests in deze winkels positief zouden zijn, dan gaan we ze op grotere schaal testen. En daar zullen ook winkels in de Vlaamse Rand rond Brussel bij zijn”, zegt Vic De Meester van de milieudienst bij Colruyt. Maar toch blijken er nog heel wat obstakels te zijn om de fiets te nemen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag van RINGtv. Meer hierover vanavond in het nieuws op RINGtv.