speelstraat.jpg

Kinderen baas in 80 speelstraten in de regio

vrij 7 aug 2015

80 straten in onze regio zijn van de zomer voor één of enkele weken omgetoverd tot een speelstraat. Auto's mogen er niet of maar heel langzaam doorrijden. En kinderen zijn er baas. In Zaventem is er voor het eerst sinds vijf jaar nog eens een speelstraat. 

 

De Konrad Adenauerwijk in de Zaventemse deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe is een nieuwe wijk met veel jonge kinderen. Ze beleven hier een topweek dankzij de speelstraat. “Als je in het midden van je spel zit en er komt een auto moet je normaal van straat gaan en dan is je spelletje een beetje verknald. Maar nu niet, want nu zijn wij de baas”, vertelt Victoria. In Zaventem gaat het trouwens niet om zomaar een speelstraat. Enkele lokale verenigingen organiseren ook workshops.

80 speelstraten in de regio

In onze regio zijn er van de zomer zo'n 80 speelstraten. In Halle zijn er 14, de stad is daarmee koploper. Ook Asse is kindvriendelijk met 12 speelstraten. Hier in Zaventem was het al vijf jaar geleden dat de gemeente nog eens een straat moest afzetten voor spelende kinderen. “De laatste vijf jaar hebben we niet zoveel aanvragen meer gekregen. We hopen dus met deze aanvraag dat speelstraten opnieuw populairder zullen worden in Zaventem”, zegt Bruno Bechtholt van de Jeugddienst van Zaventem.