Landbouwers rond Zaventem mogen geen mais telen door maiswortelboorder

don 28 aug 2014

Tientallen landbouwers in de nabije omgeving van de luchthaven van Zaventem hebben een verbod gekregen om het komende jaar mais te telen. Boosdoener is de maiswortelboorder die in een aantal velden is aangetroffen. De kever kan tot 90 procent van de oogst vernietigen en moet bestreden worden met pesticiden. Daardoor mag er tijdelijk geen mais meer geteeld worden op een heel aantal percelen rond de luchthaven.

Tien jaar geleden werd de maïswortelboorder voor het eerst aangetroffen in ons land, in Kampenhout en Kraainem. De kever is afkomstig uit Amerika en kwam wellicht via vrachttransport ons land binnen. Het diertje werd toen succesvol bestreden. Maar nu duikt de kever sinds vorige maand opnieuw op in de streek rond de luchthaven van Zaventem.

Het federaal agentschap voor de voedselveiligheid heeft zones afgebakend waar de kever verplicht moet worden bestreden. Het gaat om percelen in Machelen, Diegem, Koningslo en Melsbroek. En dat zijn extra zorgen voor de getroffen landbouwers.  Zo wordt er aardig wat mais platgereden om te kunnen sproeien. Voorts moeten de getroffen landbouwers een teeltrotatie volgen van één op drie. Dat wil zeggen dat we de volgende twee jaar op deze percelen geen maïs meer kunnen telen, zegt landbouwer Dirk Vander Vorst uit Melsbroek. 

Het federaal agentschap voor de voedselveiligheid stelde ook een veiligheidszone van een straal van zes kilometer in rond de besmette gebieden. Ook daar mag de komende twee jaar geen maïs worden geteeld op bepaalde percelen.