Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Leeuw zet bouwgrond om in landbouwgrond als alternatief voor bouwstop

 

Leeuw zet bouwgrond om in landbouwgrond als alternatief voor bouwstop

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw zet een aantal bouwgronden om in landbouwgronden. Ze doet dat om de verdere verstedelijking van Leeuw tegen te gaan. Eerder kondigde burgemeester Deconinck al een zogenaamde bouwstop af, maar die beslissing werd na protest door projectontwikkelaars teruggefloten door de provincie.

Een van de gronden die van bouwgrond naar landbouwgrond ging is een terrein van 6,5 hectare aan de Brusselbaan en de Gladiolenlaan in Negenmanneke. En er volgen nog andere. "De verstedelijkingsdruk vanuit Brussel is groot in onze gemeente”, zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA). “En anderzijds willen we de natuur behouden en de verharding beperken.” Eerder besliste het schepencollege van Sint-Pieters-Leeuw al om een bouwstop tot 2025 in te voeren, maar dat stootte op verzet van projectontwikkelaars. De provincie ging mee in dat verzet, want als een terrein wettelijk is aangeduid als bouwgrond mag een gemeente nieuwe bouwprojecten daar niet zomaar weigeren. “Daarom werken we nu op een andere manier”, legt Deconinck uit. “Via een ruimtelijk uitvoeringsplan zeggen we woonzone weer om in waardevol agrarisch gebied.” Volgens Deconinck is de tijdsgeest veranderd en rijp voor het behoud van meer open ruimte. Het stuk grond aan de Brusselbaan en Gladiolenlaan is één van de grootste gronden die de gemeente wil herbestemmen. Een ander stuk grond, langs de Vogelzangbeek, wordt binnenkort officieel natuurgebied.

Meer hierover vanavond in ons nieuws.

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

NIEUWS 19/10/2021

Bekijk hier het nieuws van dinsdag 19 oktober.

SPORT 18/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 18 oktober.

NIEUWS 18/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 18 oktober.

Beestig goed bezig! Afl.02

In ‘Beestig goed bezig’ bezoeken we mensen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. Dierenarts Peter Mievis geeft enkele tips hoe je het best een huisdier kan houden. En we gaan langs bij Pascale die een erkende Cattery heeft. Schattiger dan dit wordt het niet!