Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Levenslust houdt voet bij stuk, nieuwe staking op komst?

Levenslust houdt voet bij stuk, nieuwe staking op komst?

De Raad van Bestuur van de Levenslust in Lennik houdt voet bij stuk. Het heeft laten weten dat drie personeelsleden ontslagen blijven. Twee van hen zijn vakbondsafgevaardigden van de socialistische vakbond BBTK. Tegen die ontslagen werd op 22 januari al gestaakt bij Levenslust. Volgens BBTK ligt het 'in de lijn van de verwachtingen' dat er opnieuw acties komen.

De vzw Levenslust is een multi-functioneel centrum dat jongeren met problemen opvangt, buitengewoon onderwijs organiseert en ongeveer 250 personen tewerkstelt. Het drietal werd 8 januari op staande voet ontslagen. De vakbonden bestempelden dit als een aanslag op de syndicale werking en reageerden ook  furieus omdat dit ontslag in de week viel voor de 'occulte periode' van de komende sociale verkiezingen waarin werkgevers geen kandidaten mogen ontslaan. Volgens de directie was er echter geen verband met het vakbondsmandaat en was het ontslag het gevolg van hun professioneel functioneren.

De vakbonden zullen volgens Johan Dumortier (BBTK) volgende week een personeelsvergadering organiseren om de verdere actiebereidheid bij de werknemers tegen de ontslagen te peilen. "Op basis van wat ik hoor legt het personeel zich nog niet neer bij de ontslagen en ligt het in de lijn van de verwachtingen dat we binnenkort weer een nieuwe 24 urenstaking zullen organiseren. We bereiden ook juridische stappen voor bij de arbeidsrechtbank onder meer tegen feit dat de directie weigert het ontslag van de vakbondsafgevaardigden te motiveren terwijl dit ze dit volgens een cao verplicht is", aldus Dumortier.