Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Maatregelen vogelgriep: ophokplicht opgeheven

Maatregelen vogelgriep: ophokplicht opgeheven

De maatregelen die een maand lang in een tiental gemeenten in onze regio van kracht waren om de vogelgriep in te dijken, zijn opgeheven. De maatregelen kwamen er nadat eind februari in een bedrijf in Baardegem (Aalst) vogelgriep werd vastgesteld.

Nadat er in een bedrijf in Baardegem vogelgriep werd vastgesteld, stelde het Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een beschermingszone van drie kilometer rondom het bedrijf in en een bewakingszone van tien kilometer. In delen van Asse, Dilbeek, Liedekerke, Ternat, Opwijk, Merchtem, Meise, Londerzeel en Affligem gold er een ophokplicht, waarbij pluimvee opgehokt moest worden of minstens afgeschermd om contact met wilde vogels te vermijden. Pluimvee mocht ook een maand lang niet meer vervoerd worden.

"De bewakingszone van de vogelgriephaard in Baardegem werd vrijgegeven. Dit betekent dat enkel nog de landelijke maatregelen gelden", laat de gemeente Londerzeel vandaag weten. Vogelgriep zou niet gevaarlijk zijn voor de mens, maar erg besmettelijk voor vogels.