Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nationale Veiligheidsraad: zwembaden mogen open, mondmasker niet verplicht in winkel

Nationale Veiligheidsraad: zwembaden mogen open, mondmasker niet verplicht in winkel

De Nationale Veiligheidsraad versoepelt opnieuw de coronamaatregelen. Vanaf 1 juli mogen wellnesscentra, zwembaden en bioscopen de deuren openen. Evenementen mogen binnen plaatsvinden met een publiek van 200 mensen. Evenementen buiten mogen 400 mensen ontvangen. Mondmaskers worden niet verplicht in de winkel omdat daar volgens de overheid epidemiologisch geen reden toe is.

Eerste minister Sophie Wilmès (MR) begon de Nationale Veiligheidsraad met een veeg uit de pan naar feestende jongeren van de voorbije dagen en ook een waarschuwing naar ieder van ons. “De maatregelen worden versoepeld, maar het zal een andere zomer worden. De situatie verbetert dag na dag en ook al zwakt de epidemie verder af, het virus is nog altijd onder ons. Het blijft belangrijk om voorzichtig te zijn.”

Op de persconferentie kondigde Wilmès wel een nieuwe reeks versoepelingen aan. Onze persoonlijke bubbel wordt uitgebreid van 10 naar 15 personen. Evenementen kunnen doorgaan met maximaal 200 personen binnen en 400 personen in open lucht. Vanaf 1 augustus worden er dat 400 binnen en 800 buiten, op voorwaarde dat de epidemie blijft afzwakken. Het sluitingsuur van de horeca blijft 1 uur.

Verder mogen bioscopen, zwembaden, wellnesscentra en culturele centra de deuren openen. Wie gaat winkelen, wordt niet verplicht om een mondmasker te dragen. Als er een opflakkering van het virus komt, zal de overheid dat mogelijk wel verplichten. Vanaf 1 juli mag je ook met meerdere mensen uit je bubbel gaan winkelen en mag je opnieuw langer dan een half uur winkelen. Op markten worden opnieuw meer dan 50 kramen toegelaten.

De sociale afstandsregels moeten tot slot gerespecteerd blijven worden. Massaevenementen blijven verboden en ook discotheken mogen de deuren nog niet openen.