luchthaven.png

Niet-geaarde dieselgenerator oorzaak stroomstoring Belgocontrol

vrij 29 mei 2015
Eén niet-geaarde dieselgenerator heeft het luchtverkeer in ons land urenlang lamgelegd. Dat hebben externe experts vastgesteld. De bewuste generator veroorzaakte een woensdag een desastreuze stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol.

 

De stroomstoring ontstond tijdens een test van de noodgenerator, eigenlijk een klassieke veiigheidsprodecedure. Tot nu bleef iedereen zich afvragen waarom een doodgewone veiligheidstest zulke desastreuse gevolgen kon hebben. Uit een eerste onderzoek was al gebleken dat het elektriciteitsnetwerk van Belgocontrol wel degelijk recent en goed onderhouden was, daar lag het dus niet aan.
 
Volgens externe experts was de stroomstoring het gevolg van een samenloop van omstandigheden, waarin een niet-geaarde dieselmotor toch een centrale rol heeft gespeeld. Tijdens de test op de dieselmotor trad een technisch defect op in de motor van de koeler, waardoor er een stroompiek van 400 Volt ontstond. Dat is veel meer dan de normale 230 Volt. Omdat de motor niet geaard was, bleef de stroompiek i het systeem. Gevolg: de beveiligiingen vn de overspanning sprongen en nadien ook de schakelaars naar de noodgeneratoren. Het hele operationele systeem lag bijgevolg stil. 

Nu de oorzaak bekend is, hoopt Belgocontrol maandagochtend, na een reeks tests, weer op volle kracht te kunnen draaien.