7dc30e3f-8fc9-4d0c-89a1-035981dbc39b.jpeg

Noodweer treft regio

woe 5 jun 2019

Een hevige onweersbui is woensdagavond over onze regio getrokken. Vooral het Pajottenland werd daarbij zwaar getroffen. In tal van gemeenten was er wateroverlast. In Halle stond de nog niet zo lang heraangelegde Basiliekstraat andermaal onder water.

De korte maar hevige onweersbui ging gepaard met donder, bliksem en plaatselijk hagelbollen van wel 3 centimeter dik. In Gooik en Dilbeek liepen kelders en straten onder en ook in Herne, Lennik, Ternat, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Opwijk en Galmaarden moesten de brandweerkorpsen uitrukken voor waterellende en/of modderstromen.

Ook de stad Halle is opnieuw getroffen. De Basiliekstraat en Maandagmarkt stonden woensdagavond door de extreem krachtige bui andermaal blank.

"De wateroverlast is door de inspanningen al veel minder dan vroeger, maar de Maandagmarkt blijft een heikel punt. De mensen hebben gezegd dat de putjes het water hier aanvankelijk kunnen slikken. De overlast is pas na het onweer begonnen door het water dat met volle kracht vanaf de Wolvendries het stadscentrum binnenstroomt", zegt burgemeester Marc Snoeck.

De druk van het water was zo groot dat een massief deksel omhoog werd geduwd. Het water en modder liep ook binnen in enkele winkels. Handelaars staken meteen de handen uit de mouwen om hun winkel tegen de ochtend weer gekuist te krijgen. De Basiliekstraat lag in 2015 en 2016 anderhalf jaar open door werken om de wateroverlast net tegen te gaan. Die investeringen kostten meer dan 4 miljoen euro. De stad Halle beseft dat er meer nodig is.

"We moeten nog bekijken wat er vanavond juist fout liep, maar het is duidelijk dat we het water hogerop moeten opvangen. Dat zijn grote werken, maar we gaan het zeker opnemen in het strategisch meerjarenplan voor de komende zes jaar", besluit Snoeck.

Vanmorgen vroeg waren stadsdiensten in Halle al in de weer om de resten van de modder op te ruimen en de straten te poetsen.