Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Opvallend veel inwoners vragen Franstalige oproepingsbrief in Linkebeek

Opvallend veel inwoners vragen Franstalige oproepingsbrief in Linkebeek

Naar schatting 400 inwoners in Linkebeek hebben een Franstalige versie aangevraagd van hun oproepingsbrief voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 december. En dat is opvallend veel. Bij de vorige verkiezingen in 2012 vroeg slechts 2,2 % van de kiesgerechtigden een Franstalig exemplaar aan.  

 

Burgemeester Eric De Bruycker (Prolink) raamt het aantal inwoners van Linkebeek dat tot dusver bij de gemeentelijke diensten een Franstalige kopie hebben aangevraagd van hun oproepingsbrief voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 december op 400 a 500. Die oproepingbrieven werden vorige week donderdag verstuurd en dat gebeurde volgens De Bruycker volgens de regels. In Linkebeek zijn bij deze verkiezingen zo'n 3.300 personen kiesgerechtigd. Dat betekent dat ruim 12% een Franstalig exemplaar heeft aangevraagd. En dat is veel. Bij de vorige verkiezingen was dat slechts 2,2%.

In Linkebeek worden op 13 december gemeenteraadsverkiezingen gehouden omdat de 13 raadsleden van de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LB) ontslag namen. Ze deden dat uit protest tegen de benoeming door Vlaams minister Liesbeth Homans van Eric De Bruycker (van de Nederlandstalige lijst Prolink) tot burgemeester. Homans nam die beslissing omdat Thiéry meermaals de taalwetten overtrad en dus ook niet kan benoemd worden tot burgemeester. De meerderheid weigerde echter een andere kandidaat voor te dragen.

Bij deze verkiezingen zijn de 13 zetels van de Franstalige lijst van Thiéry opnieuw verkiesbaar. LB staat trouwens niet meer voor Lijst van de Burgemeester maar voor LinkeBeek. Naast LB heeft ook La Droite een lijst ingediend. Prolink roept op blanco te stemmen. 

De verkiezingscampagne loopt volgens De Bruycker trouwens erg rustig. Zowel LB als La Droite deelden al een flyer uit. Er zijn ook nog maar weinig affiches te zien in het straatbeeld.