Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Overlegcomité: Extra lange kerstvakantie en mondmasker vanaf 6 jaar

Overlegcomité: Extra lange kerstvakantie en mondmasker vanaf 6 jaar

Het Overlegcomité kondigt een reeks nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. In tegenstelling tot de adviezen van expertengroep GEMS zijn er geen drastische beslissingen genomen. De meest ingrijpende ingreep is dat kinderen vanaf 6 jaar voortaan een mondmasker moeten dragen waar dat verplicht is.

De GEMS riep op om meteen een afkoelingsperiode in te lassen voor het basisonderwijs. Dat zou de circulatie van het coronavirus moeten afremmen. Het Overlegcomité gaat daar niet in mee, maar vervroegt wel de kerstvakantie naar 18 december. Leerlingen uit het basisonderwijs krijgen zo drie weken vakantie na elkaar.

Nog in het onderwijs zal een klas al vanaf 2 besmettingen in quarantaine moeten en wordt de mondmaskerplicht uitgebreid. Kinderen vanaf zes jaar moeten zowel op school als op alle andere plaatsen waar de mondmaskerplicht geldt een kapje opzetten.

Buitenschoolse activiteiten en vrijetijdsbestedingen worden verboden. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor indoor sportactiviteiten

Ook de evenementensector valt in de klappen. Evenementen waar meer dan 200 aanwezigen zijn, moeten vanaf maandag afgelast worden. Activiteiten met minder bezoekers kunnen wel nog doorgaan, maar mét CST, mondmasker en al zittend.

De GEMS adviseerde ook om de horeca vroeger te sluiten, maar daar gaat het Overlegcomité niet in mee. Het sluitingsuur van cafés en restaurants blijft behouden op 23 uur.

Een officiële beperking van de sociale contacten, komt er ook niet. Wel beveelt het Overlegcomité aan om het aantal sociale contacten te beperken.