Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Paasprocessie lokt opnieuw massa volk naar Lembeek

Paasprocessie lokt opnieuw massa volk naar Lembeek

Het is paasmaandag en dat is elk jaar een hoogdag voor de Halse deelgemeente Lembeek. Al meer dan 700 jaar trekt er op paasmaandag immers een processie uit ter ere van de patroonheilige Sint-Veroon omdat die het dorp beschermd heeft tegen de pest en ander onheil.

De paasprocessie is uniek omdat het zilveren schrijn van Sint-Veroon begeleid wordt door militairen in uniform: de soldatenclub Congo, de Carabiniers, de Cavalerie van Lembeek en de Etat-Major.

Al om 3u deze ochtend werd door de soldatengroepen in de verschillende wijken van de gemeente de ‘reveille’ geblazen. Om 8u vond er een huldiging plaats aan het oud-gemeentehuis. En aansluitend vertrok de processie door de straten van de gemeente. Na de middag trekt de processie door de straten van de Waalse buurgemeenten Klabbeek en Tubeke. Het hoogtepunt is rond 18u vanavond. Dan komt de processie opnieuw aan in Lembeek en worden de relieken de kerk binnengedragen. Het gebeuren lokt elk jaar ruim 1000 bedevaarders. Een uitgebreide sfeerreportage krijg je morgenavond in KrisKras.