Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket Halle-Vilvoorde treedt volgende week harder op tegen bestuurders onder invloed

Parket Halle-Vilvoorde treedt volgende week harder op tegen bestuurders onder invloed

Het parket van Halle-Vilvoorde zal volgende week harder optreden tegen autobestuurders die betrapt worden bij het rijden onder invloed van alcohol of drugs. “De voorstellen tot minnelijke schikking worden mogelijk omgezet in een strafbemiddeling of een rechtstreekse dagvaarding,” meldt het jongste parket van het land.

“Het parket Halle-Vilvoorde schaart zich volledig achter het provinciaal actieplan tegen dronkenschap dat door de provincie Vlaams-Brabant georganiseerd wordt,” zegt woordvoerder Gillis Blondeau. “Alcoholintoxicatie achter het stuur is in ons land een ernstig en nog steeds onderschat probleem, net zoals rijden onder invloed van verdovende middelen. Wij willen de sensibilisering voor dit gevaar verhogen door zichtbaarheid te geven aan onze vervolgingen.”

Zwaardere aanpak dan normaal
Wie volgende week betrapt wordt, riskeert zwaarder te worden aangepakt dan normaal. “De processen-verbaal van de actieweek 9 -15 maart 2020 zullen het voorwerp uitmaken van een verscherpt vervolgingsbeleid waarbij de mogelijkheid wordt voorzien om voorstellen tot minnelijke schikking om te zetten in een strafbemiddeling of een rechtstreekse dagvaarding”, aldus parketwoordvoerder Gilles Blondeau. “Afhankelijk van de alcoholconcentratie voorziet de wet voor een eerste feit boetes tussen de 200 en de 16.000 euro, daarnaast kan de rechter ook een rijverbod, het opnieuw slagen voor examens of in bepaalde gevallen een alcoholslot opleggen. De dossiers die in aanmerking komen voor het vorderen van een alcoholslot zullen op themazittingen vastgesteld worden in de loop van het jaar 2020.”